Follow by Email

Monday, 3 April 2017

NIKMAT YANG ALLAH BERI

Assalamu'alaikum wrt wbt.. =)

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillahillazi bini'matihi tatimmussoliha...

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi dengan izinNya harini kita masih bernafas.. Petang yang penuh barakah ini Cik Nur nak berkongsi mengenai nikmat yang Allah beri..

 Setiap hari kita dikurniakan dengan pelbagai nikmat dari yang Maha Memberi... Apakah nikmat yang biasa kita terlupa untuk bersyukur dan kita masih nikmati setiap hari?  Jawapannya adalah nikmat nafas.. Adakala nikmat sihat diambil sekejap.. Tetapi kita persoalkan kenapa Allah ambil semula nikmat tu sampai lupa nak bersyukur masih dikurnia nikmat nafas..

Hmm apa lagi ya nikmat yang sering kita lupa nak bersyukur? Nikmat melihat orang tersayang di depan mata.. Nikmat merasa makanan dan minuman... Nikmat melihat, mendengar dan berkata-kata dan banyak lagi nikmat yang tak mampu nak dihitung..

Makanya, bersyukurlah selalu atas setiap nikmat yang Allah beri.. Jom kita hayati dan renungi terjemahan ayat ke 13, surah Ar Rahman.. Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan (wahai umat manusia dan jin)?
 
Setakat ini sahaja perkongsian daripada Cik Nur... InsyaAllah di lain masa kita bertemu lagi dalam perkongsian yang lain...

Yang baik daripada Allah,
Yang kurang daripada saya..

Kita akhiri perkongsian ini dengan surah Al Asr Dan tasbih kifarah
Cik Nur 

No comments:

Post a Comment